atasehir escort bostanci escort erenkoy escort goztepe escort kadikoy Escort kartal Escort maltepe Escort suadiye Escort uskudar Escort umraniye Escort kartal escort bostanci escort atasehir escort kadikoy escort kurtkoy escort tuzla escort erenkoy escort beykoz escort umraniye escort pendik escort kadikoy escort maltepe escort antalya escort konya escort En iyi aşçılar neden Mengenli? | Toprağın Yeşile İnsanın Yemeğe Doyduğu Yer – Mengen

logo

Reklam Alanı
  • kastamonu escort , eskişehir escort , mardin escort , diyarbakır escort , türk porno , adana escort , adana escort bayan , porno izle , mersin escort , escort adana , adult forum , istanbul escort , hatay escort , beylikdüzü escort , bodrum escort , eskisehir escort , porno indir , escort bayan , seks hikaye ,

    10 Ağu 2013 23:22 - Okunma Sayısı: 2.120 - Yorum Yaz (0)

    En iyi aşçılar neden Mengenli?


    En iyi aşçılar neden Mengenli  (Köşe yazısından alıntı)

    Türkiye 1950 öncesi büyük göç hareketini henüz yaşamamışken büyük kentlerdeki aşçıların yüzde 90’ı Bolulu ya da Mengenli’ydi. Bu işin sırrı, Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklama dönemindeki padişahların “En iyi yemeği kim yapar?” sorusunda saklı. Boğazına düşkün padişahlardan en ünlüsü I. Ahmed’in, sabahın 10’undan, akşamın 6’sına kadar bazen günde sekiz saat boyunca yemek yediği iddia edilmektedir. 1604 yılında tahta çıkan I. Ahmed’in, Bolulu-Mengenli ustaları Topkapı Sarayı’na ilk getiren padişah olduğu söylenmektedir.

    Saraydaki Bolulu aşçı geleneği, günümüze kadar gelmiştir. Halen Mengen’de bir Aşçılık Yüksek Okulu bulunmakta, her yıl Ağustos ayının ilk haftasında “Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali” düzenlenmektedir. Boğazına pek düşkün olmayan Atatürk’ün de Çankaya’daki aşçısı Mengenli idi.

    Bu okul ve Mengenliler geleneksel lezzetlerin yaşaması için büyük çaba harcamaktadır. Ancak Bolu’da yaşayan gelenekler, mutfağın yaşamdaki önemini de ortaya koymaktadır. Bolu köylerinde düğünler “ekmek atımı” denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Düğün haberlerini veren “okuntu” denilen davetiyeyi dağıtan “Okuyucu” düğün için gezerken her eve gözleme bırakır. Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Ancak zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuştur.

    Bolu’dan derlediğimiz bir düğün yemeği mönüsü şöyledir: Yayla Çorbası, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava.

    Bütün bu yiyecekler büyük bir özenle babadan oğula, nineden toruna, anadan kıza geçmektedir. Bolu İl Turizm Müdürlüğü, Bolu’nun başka neleri ünlüdür diye sorduğumuzda, çam kolonyasını, fındık şekerini, özel çikolatasını, çam balını ve de başta da söylediğimiz kabaklı gözlemesini önermektedir. Aşçılarıyla ünlü Mengen’in koyun peyniri de çok ünlüymüş bir zamanlar. Elbette Mudurnu’nun saray veya köpük helvası da yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşidi.

    Biz bugün evde de yapabileceğiniz Mengen pilavını sunuyoruz. Bolulu ustalar Kıbrıscık pirincini öneriyorlar ama o kadar az üretiliyor ki herkesin bulması mümkün değil. Ama yolunuz Bolu’ya düşerse Kıbrıscık pirinci ile yapılmış bir Mengen Pilavı yemenizi öneririz. Afiyet olsun.

    Mengen Pilavı:

    Malzeme:

    2 su bardağı pirinç, 400 gram kuşbaşı kuzu eti, 100 gram tereyağı, bir adet ortaboy soğan, kekik, dereotu, ceviz, şeker, tuz, biber.

    Hazırlanışı:

    Haşlanmış pirinçler tuzlu suda bekletildikten sonra, tencerede yağ ve soğan ve et kızdırılır. Biraz su ile pişirildikten sonra pirinç, şeker, tuz, biber ilave edilir. Piştikten sonra üzerine tekrar yağ gezdirilip kekik, dereotu ve ceviz ile tatlandırılır.

    Kaynak : http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2003/01/27/yazarlar/yazarlar183.html

    #

    YORUM YAZ