Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

En iyi aşçılar neden Mengenli?

En iyi aşçılar neden Mengenli  (Köşe yazısından alıntı)

Türkiye 1950 öncesi büyük göç hareketini henüz yaşamamışken büyük kentlerdeki aşçıların yüzde 90’ı Bolulu ya da Mengenli’ydi. Bu işin sırrı, Osmanlı İmparatorluğu’nun duraklama dönemindeki padişahların “En iyi yemeği kim yapar?” sorusunda saklı. Boğazına düşkün padişahlardan en ünlüsü I. Ahmed’in, sabahın 10’undan, akşamın 6’sına kadar bazen günde sekiz saat boyunca yemek yediği iddia edilmektedir. 1604 yılında tahta çıkan I. Ahmed’in, Bolulu-Mengenli ustaları Topkapı Sarayı’na ilk getiren padişah olduğu söylenmektedir.

Saraydaki Bolulu aşçı geleneği, günümüze kadar gelmiştir. Halen Mengen’de bir Aşçılık Yüksek Okulu bulunmakta, her yıl Ağustos ayının ilk haftasında “Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali” düzenlenmektedir. Boğazına pek düşkün olmayan Atatürk’ün de Çankaya’daki aşçısı Mengenli idi.

Bu okul ve Mengenliler geleneksel lezzetlerin yaşaması için büyük çaba harcamaktadır. Ancak Bolu’da yaşayan gelenekler, mutfağın yaşamdaki önemini de ortaya koymaktadır. Bolu köylerinde düğünler “ekmek atımı” denilen gözleme dağıtımıyla başlamaktadır. Düğün haberlerini veren “okuntu” denilen davetiyeyi dağıtan “Okuyucu” düğün için gezerken her eve gözleme bırakır. Bu gelenek kız istemeye giderken de uygulanmaktadır. Ancak zamanla bu kaybolmaya yüz tutmuştur.

Bolu’dan derlediğimiz bir düğün yemeği mönüsü şöyledir: Yayla Çorbası, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, katık keş, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava.

Bütün bu yiyecekler büyük bir özenle babadan oğula, nineden toruna, anadan kıza geçmektedir. Bolu İl Turizm Müdürlüğü, Bolu’nun başka neleri ünlüdür diye sorduğumuzda, çam kolonyasını, fındık şekerini, özel çikolatasını, çam balını ve de başta da söylediğimiz kabaklı gözlemesini önermektedir. Aşçılarıyla ünlü Mengen’in koyun peyniri de çok ünlüymüş bir zamanlar. Elbette Mudurnu’nun saray veya köpük helvası da yurt çapında ün yapmış bir kuru tatlı çeşidi.

Biz bugün evde de yapabileceğiniz Mengen pilavını sunuyoruz. Bolulu ustalar Kıbrıscık pirincini öneriyorlar ama o kadar az üretiliyor ki herkesin bulması mümkün değil. Ama yolunuz Bolu’ya düşerse Kıbrıscık pirinci ile yapılmış bir Mengen Pilavı yemenizi öneririz. Afiyet olsun.

Mengen Pilavı:

Malzeme:

2 su bardağı pirinç, 400 gram kuşbaşı kuzu eti, 100 gram tereyağı, bir adet ortaboy soğan, kekik, dereotu, ceviz, şeker, tuz, biber.

Hazırlanışı:

Haşlanmış pirinçler tuzlu suda bekletildikten sonra, tencerede yağ ve soğan ve et kızdırılır. Biraz su ile pişirildikten sonra pirinç, şeker, tuz, biber ilave edilir. Piştikten sonra üzerine tekrar yağ gezdirilip kekik, dereotu ve ceviz ile tatlandırılır.

Kaynak : http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/2003/01/27/yazarlar/yazarlar183.html