logo

Reklam Alanı
  • 07 Ağu 2018 22:00 - Okunma Sayısı: 166 - Yorum Yaz (0)

    GASTRONOMİ ŞEHRİ ÖDÜLÜ ALAN BOLU’DA YEMEKLİ KUTLAMA

    GASTRONOMİ ŞEHRİ ÖDÜLÜ ALAN BOLU’DA YEMEKLİ KUTLAMA

    GASTRONOMİ ŞEHRİ ÖDÜLÜ ALAN BOLU’DA YEMEKLİ KUTLAMA

    7 Ağustos 2018

    Bolu’nun “Gastronomi Şehri” ödülünü almasının ardından düzenlenen yemekte konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Övünülecek bir ödül ama bizim açımızdan normal bir durum gibi anlaşılmalı” dedi.

    Bolu Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformunun “Şehir Ödülleri Türkiye 2018” proje yarışmasında, 300 proje başvurusu arasından ‘Gastronomi Şehri’ ödülünü almaya hak kazandı. Ödülün kazanılmasının ardından Bolu Belediyesi İmarethanesi’nde basın mensupları için program düzenlendi. Programa Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın ve protokol üyeleri katıldı. Programda söz alan Başkan Yılmaz, Bolu’nun gastronomi şehri seçilmesini değerlendirdi.

    Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Fatih Sultan Mehmet zamanından bu yana Bolu’nun aşçılığın merkezi olduğunu belirterek, “Yaşayan şehirler diye 9 Eylül Üniversitesinin yaptığı çalışma var, Türkiye’de önemsenen bir yarışma. Bu yarışmada Bolu’yu bu sene gastronomi şehri ilan ettiler. Aslında bu bir noktada övünülecek bir durum. Ancak bunu bizim sıradan bir iş gibi algılamamız gerekiyor. Çünkü, Fatih Sultan Mehmet’ten bu yana biz saray mutfağına hakim olmuşuz ve şu an dünyada alaylı mutfakçılık anlamında herhalde, Bolu kadar bir başka yer dünyada yoktur. Şu an mekteplilerimiz yetişiyor, onlar da çok başarılı. Ama biz şehrimizi bir dünya kenti olarak geleceğe taşırken, dışarıdan Bolu deyince mutfak ve aşçı akla geldiğini bilirsek, ki biliyoruz ama biz Bolu’muzu mutfakla bütünleştiremedik. Bazen de kısır çekişmelere giriştik. Yeniçağa’da aşçılık okulu açılınca Mengenliler dedi ki, Yeniçağa’nın ilgisi yok. Bolu’da yaptık olur mu? Dediler. Aslında, kendi içimizde yok olmayı başarı olarak algılamışız. Aslında birlikte Türkiye’nin ve dünyanın gündemine girebilecek bir güce sahipken. Bu sahipliği biz sağlamamışız, 1400’lü yıllardan bu yana alaylı mutfak olarak biz nam salmışız. Mengen çekirdeğimiz ama Bolu’da, Yeniçağa’da aşçı yetişmemiş mi? Allah’a binlerce şükür ki Yeniçağa Aşçılar Derneğinin organizasyonu ile mutfak günleri başlattık, şu an uluslar arası hale dönüştürdük.” şeklinde konuştu.

    Bolu ve aşçılığın siyaset için kullanılmaması gerektiğini ve herkesin Bolu için çalışması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Burada Mengen bizim merkezimiz, çekirdeğimiz. Ama Bolu’dan Mengen’e kadar giden yerde aşçı yetişmemiş mi’ Yeniçağ’da yetişmemiş mi’ Allah’a şükürler olsun ki Yeniçağa Aşçılar Derneği’nin organizasyonu ile Mutfak Günlerini başlattık. Uluslararası hale dönüştürdük. Yani gastronomi deyince akla Bolu’nun gelmesi gerekirken, biz siyaset meselesi yapıyoruz. Bu tür basitliklerin dışında Bolu olarak bütün bunlara sahip çıkıp, bunları Bolu’nun markalaşmasında kullanmak hepimizin işi” diye konuştu.

    AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın da bu ödüllerin Bolu tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Çünkü bizim memleketimizin diğer adı aşçılar diyarı. Bunun da bir gelişme olduğunu düşünelim. İnşallah ilerleyen zamanlarda bu bize nasip olur. Bu aşamada da tarihe, kültüre sahip çıkmanın, yemeğin de bir kültür olduğu bilinci ile bu kültüre sahip çıkarak, geleceğe doğru adımlarla ilerlemenin mümkün olduğunun da, örf adet gelenek, bunların ne kadar önemli olduğunun da bir kez daha bu şekilde gözler önüne serilmesinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Kadın belediye başkan yardımcılarımızın bu noktada çok emek sarf ettiklerini biliyorum. Onlar bir kadın mahareti ile hamaratlığı ile bu konunun da üstüne giderek elinden tuttular ve sağ olsunlar belediyemizi bu ödüle layık hale getirdiler. Bütün çalışmalarda da vekil olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.

    Takip Gazetesi

    #

    YORUM YAZ