Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

İlçemizi Tanıyalım

Mengenimiz

1. TARİHİ

Önceleri Roma’ya bağlı iken, sonraları Bizans’a ve Osmanlıların hakimiyetine geçmiştir. Bolu, Osman Gazi zamanının sonuna doğru Konuralp tarafından zaptedilmiştir. Orhan Gazi devrinde Bolu’ya gelen İbn-i Batuta, bu çevrenin Türkmenlerle meskun olduğunu kaydetmektedir. 15. Yüzyılın başında Yıldırım Beyazıt zamanında Anadolu’nun bütün kuzeybatı kısmı Osmanlı idaresine geçmiştir. Timur’un istilasından sonra Bolu çevresi, İskenderoğulları’nın istilasına uğramış ise de II. Murat zamanında tekrar Osmanlı idaresine girmiştir.

19. Yüzyıl başlarında bütün Anadolu’da olduğu gibi Bolu ve çevresinde de huzur kalmamıştır. Bu nedenle devletçe yeniden bir teşkilatlandırma düşünüldü. Bu arada Mengen yeniden kurulan Bolu – Viranşehir Birleşik Mutasarrıflığına bağlandı.

2. COĞRAFİ DURUM

Mengen, Batı Karadeniz Bölgesinde Bolu İli’ne bağlı bir ilçedir. Doğuda Çankırı’nın Eskipazar İlçesi, batıda Bolu Merkez İlçe, kuzeyde Zonguldak’ın Devrek İlçesi, kuzeydoğuda Karabük ve Bartın İlleri, güneyde ise Bolu’nun Gerede ve Yeniçağa İlçeleri ile çevrilidir. Ankara – İstanbul E-80 karayoluna 20 km. uzaklıkta olup, Yeniçağa – Zonguldak asfaltı üzerindedir. İlçenin dört bir yanı ormanlarla çevrili bir havza şeklinde olup, arazi engebelidir. İlçenin toplam yüzölçümü 89.500 hektar olup, %87’si ormanlık, %13’lük kısmı arazi ve tarım arazisidir. Kuzey Anadolu dağlarının bazı uzantıları ilçe sınırları içine kadar uzanır. Dağların üzerinde 1600 rakıma ulaşan Mengen Yaylaları bulunur. İlçe topraklarını doğudan batıya doğru katederek akan Mengen Çayı, kaynağından sonra etrafından gelen küçük derelerle birleşerek büyür, Bolu’dan gelen Bolu Çayı ile birleşerek Filyos ırmağının bir kolunu oluşturur. İlçenin yüksek bölümleri kil, kumtaşı gibi kayalardan oluşmuştur. Alçak bölümlerinde ise toprak yapısı, özellikle ilçe merkezi ve yakın çevresinin su yatağı olduğunu gösterir dereçakılı ve kumlarla kaplıdır. İlçenin iklimi, genel olarak Batı Karadeniz iklimi ile İç Anadolu step iklimi etkisi altındadır. Yazları kurak geçmeyen, serin ve az yağışlı, kışları soğuk ve yağışlıdır.

3. ULAŞIM

İlçeyi Bolu’ya bağlayan Gökcesu ve Yeniçağa üzerinden olmak üzere iki ayrı yol bulunmaktadır. İstanbul – Ankara E-80 karayoluna 20 km. olması ve Yeniçağa – Zonguldak asfaltı üzerinde olması nedeniyle yalnız Bolu değil, diğer illerle de ulaşımı kolaydır.

4. TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLER

Muhtelif yerlerde toprak altında, eski devirlere ait yapı duvarları mevcuttur. Özellikle Kadısusuz Köyü civarında bu yapılara sık sık rastlanmaktadır.

Baraklar köyünde Miri Ali’nin babası Kolçak Paşa’ya ait olduğu bilinen ve 200 senelik olduğu tahmin e-dilen bir hamam mevcuttur. Ayrıca Karakaya ve Demirciler köylerinde bulunan hamamlar dikkat çekicidir. Ka-yabükü, Akören – Kisecik Mevkiinde ve Çayköy’de kilise bulunmaktadır. Güneyhisar’da, Avşar’da; Ev Kayası, Karakaya’da; Balkayası ve Oyukkaya, Teberrikler köyünde Yanıkdeğirmen mağaraları bulunur. Gözecik köyü-nde Bizanslılara ait, Çorakkadirler ve Aktepe köylerinde de Cenevizlilere ait sütun taşları vardır.

5. YAYLALAR – GEZİ VE MESİRE YERLERİ

İlçemiz ormanlık bir bölge olduğundan, yüksek yaylalar bulunmaktadır. Her bir yaylamız doğal güzellikleriyle dağ turizmine elverişlidir. Başlıca yaylalar; Soğucak, Akçakoca, Bürnük, Sırıklı, Çukur Yayla, Göl Yaylası, Aktepe, Ağalar, Küçükkuz, Civcivler, Mamatlar, Elemen ve Afşar Yaylalarıdır. Ödek, Kemal Savaş, Şirinyazı ve Hızarderesi Göletleri önemli mesire yerleridir.

6. AŞÇILIK VE TURİZM FESTİVALİ

Mengen’in en büyük özelliği; yüzyıllardan beri adeta babadan oğula geçercesine devam eden çok ünlü aşçılar yetiştirmesidir. Mengen’li aşçılarımız her türlü yemeği en lezzetli biçimde yapmakla kalmayıp, bunu bir sanat haline getirmiş, bir sanatçı kişiliği ile süsleyip, sadece damağa değil, göze de hitap eden bir sofra düzeni kurmuştur. Her yıl Ağustos ayının ilk haftasında geleneksel “Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali” düzenlenmektedir. KONAKLAMA İlçemize gelen turistlerin konaklaması için bir otel bulunmakta, ayrıca Anadolu Aşçılık Meslek Lisesinin Uygulama Oteli bu amaçla kullanılabilmektedir.

7. EKONOMİK DURUM

Mengen’de iş sahasının kısıtlı olması ve aşçılığın atalardan bu yana sürmesi nedeniyle halkın büyük bir kısmı büyük şehirlerde ve yurt dışında aşçı olarak çalışmaktadır. İlçede tarım ve hayvancılık yapılmakta olup, yıllık 700.000 kapasiteli Broiler piliç yetiştiriciliği ilçeye belli bir ekonomik fayda sağlamaktadır. Ekonomik yönden ormanın çok önemli bir yeri vardır. Yakacak ve üretim olarak orman ürünleri büyük bir önem taşır. İlçemizde kurulmuş olan GENTAŞ Werzalit Fabrikası ilçeye önemli bir ölçüde ekonomik girdi sağlamaktadır. İlçe ekonomisine katkı sağlayan bir başka unsur, yeraltı zenginlikleridir. MTA verilerine göre İlçenin batısında bulunan havza da 50 milyon ton kömür olup, yılda 200-250 bin ton kömür üretilmektedir.