Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’de Ekonomik Durum

İlçe ekonomisinin büyük bir bölümü ormana dayanmaktadır. Orman yörenin gelir kaynaklarından birini teşkil etmektedir. Köylerde oturan halkın hemen hemen hepsi orman ürünlerinden yararlanmaktadır. 1979 yılında faaliyete geçen GENTAŞ Werzalit fabrikası son yıllarda İlçe ekonomisine önemli derecede katkıda bulunmaya başlamıştır. Gökçesu havalisinde faaliyet gösteren Kuzey Anadolu Linyitleri ve diğer kömür ocakları da İlçe ekonomisine katkıda bulunulmaktadır.

Bunun yanında tarım, hayvancılık, nakliyatçılık ve küçük sanat kollarında İlçe ekonomisinin bir bölümünü teşkil etmektedir.

İlçemizde sanayi genellikle orman ürünlerine dayanmaktadır. Bu orman emvalleri İlçe merkezinde ve köylerde bulunan hızar ve mobilya atölyelerinde en iyi şekilde değerlendirilmektedir. Ayrıca İlçemizde faaliyet gösteren GENTAŞ Werzalit fabrikasında da orman emvalleri en iyi şekilde değerlendirilerek İlçe ekonomisine önemli  ölçüde katkıda bulunmaktadır.

İlçemizin yüzölçümü 89.500 hektar olup, bu arazinin 9.587 hektarlık kısmı kültür arazisi, 2.234. hektarlık kısmı çayır ve mera, 51.988 hektarlık kısmı ormanlık, koruluk ve fidanlık, 2.405 hektarlık kısmı yerleşim alanı, 10 hektarlık kısmı da sanayi tesisleri alanıdır. 23.266 hektarlık kısmı, çalılık, bataklık, göller ve taşlıklarla kaplıdır.
Kültür arazisi hububat ekiliş alanı 3.100. hektar, sanayi bitkiler 250, bakliyat ekiliş alanı 40, yem bitkileri ekiliş alanı 2.940, sebze ekiliş alanı 700, meyvelik alanı, 600, ekilmeyen boş arazi 1.500 hektardır. Bunlardan buğday 2.500, arpa 500, yulaf 100, bakla 40, mısır 200, fiğ 20, yonca 2.800, korunga 120, patates 300, kuru soğan 45, Yeşil soğan 10, sarımsak 2, taze bakla 5, barbunya 15, bezelye 2,  biber 12,  domates 25,  taze fasulye 135, hıyar 10, kabak 13, ıspanak 10, lahana 10, pırasa 1, şalgam-turp 1 ve diğer sebzeler 2 hektardır.

İlçemizde meyve durumu ise en fazla 280 hektarla elma ve 139 hektarla armut gelmektedir. Diğer meyvelerden ayva, muşmula, erik, kızılcık, kiraz, vişne, dut, ceviz, fındık yetiştirilmektedir. İlçemiz sınırları içerisinde 1.590 hektar sulanabilir arazi  ve 8.000 hektarda sulanmayan kuru arazi mevcuttur. İlçemizde hayvancılık önemli bir yer arz etmektedir. 2002 yılında Bakanlık İlçe Müdürlüğünce yapılan çalışmalarla birçok hastalık zamanında yapılan koruyucu aşılarla önlenmeye çalışılmıştır.
Büyükbaş hayvan sayısı  6200, Küçükbaş 5120 213000 (4 dönem) broiler tavuk yetiştirilmektedir. Hindi 2457, kaz 1000,  arı kovanı 2200’dür. İlçemizde suni tohumlama yapılmaktadır. İlçemizin Babahızır, Alibeyler, Köprübaşı ve Karaşehler köylerinde ruhsatlı alabalık tesisleri vardır.
İlçemiz sınırları içerisinde toplam 67.919 hektarlık arazi ormanlarla kaplıdır. Bunun yarıya yakını koru ormanı olup, diğer kalan kısmı bozkır ve karışık orman topluluğunu oluşturmaktadır. Ormanlarımızda karaçam, sarıçam, kayın, meşe, gürgen ve diğer ağaç çeşitleri saf ve karışık bir şekilde bulunmaktadır. Mengen Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı  Pazarköy’de  4, Gökçesu’da 1 ve İlçe merkezinde 3 İşletme Şefliği vardır. Bu İşletme Şefliklerine bağlı  Pazarköy, Gökçesu ve Kiremitlik mevkiinde 1’er orman emvali depoları bulunmaktadır.

İlçemizde 36 adet tarımsal Kalkınma Kooperatifi vardır. Bunun yanında Esnaf ve Kefalet Kooperatifi, Mengen Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Pazarköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi ve Beşler Doğuş Yapı Kooperatifi faaliyetlerini sürdürmektedir.

İlçemizde T.C. Ziraat Bankası, T. Halk Bankası ve T. İş Bankası Şubeleri faaliyet göstermektedir.

İlçemizde Ağustos ayı içersinde  Geleneksel Aşçılık ve Turizm Festivali düzenlenmektedir. Aşçılık mesleği sembolize edilerek İlçemiz turizmine bir canlılık kazandırılmaya çalışılmaktadır.

İlçenin doğal  güzelliği yurt ve dünya çapında tanıtılmaya çalışılmaktadır. İlçe Merkezi ve Pazarköy’de her yıl Eylül ayının ilk haftasında hayvan panayırı yapılmaktadır. geobonus.org