Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Pazarköy Beldemiz

BELDENİN TARİHÇESİ : Mengen ve çevresinin tarihi çok eskilere dayanmakta ve Bolu tarihi ile eşit olduğu sanılmaktadır.Bu bölgeyi M.Ö. 74 yılında Biritanya Kralı  IV. NİKOMEDES  Romalılara devretmiştir.Romalılardan sonra da bölgeye Bizanslılar sahip çıkmışlardır.
İçinde yaşadığımız Mengen  bölgesini bize kazandıran Selçuklular ,Candaroğulları ve Osmanlılardır. Mengen isminin nereden geldiği ve bu ismi ne zaman aldığı hususunda bir kesinlik yoktur. Ancak bazı kaynaklar da yörenin yerleşim yeri isimlerinin değişikliği gösterilirken , “dengen” isminin  Candaroğulları ve Osmanlılardan kaldığını görmekteyiz.Mengen ve çevresinin l395 yılında Gerede ile birlikte Osmanlı topraklarına katıldığı anlaşılıyor.

Kaynaklarda l453 de İstanbulun fethedilmesi hadisesinin B olu bölgesinde sevinçle karşılandığı zikrediliriken l46l de Fatih Sultan Mehmed’ in Amasra hakiminin cezalandırılması amacıyla çıktığı seferin güzergahı sayılırken de Bolu ve Hızırbey ile Mengen yolunu takip ettiği belirtilmekete ve sık ormanların ilerleyişe engel teşkil ettiği zikredilmektedir.Yavuz Sultan Selim devrinde ve l5l9 da Bolunun teşekkül ettiği  sancaklar sayılırken Mengen’ inde ismi geçmektedir.

Diğer yandan l940 yılında muhassıllığın  alınması hususunda Gümrükçü Osmanpaşazade Ethem beyin Mengen muhassıllığını  aldığı zikredilmektedir.Bu arada önemli bir hususuda belirtmek gerekir. KAYNAKLARDA GEÇEN MENGEN BUGÜNKÜ İLÇE MERKEZİ OLMAYIP PAZARKÖY BELDESİ VE BUGÜNKÜ MENGEN’İ DE İÇİNE ALACAK ŞEKİLDE O ÇEVRENİN ADIDIR.
15. yüzyıl başında  ve Yıldırım Bayazıt zamanında Anadolunun  bütün kuzeybatı kısmı Osmanlı idaresine girmiştir. Ankara ve Timur istilasından sonra Bolu havalisi İsfendiyaroğullarının  tecavüzüne uğramış ise de II. Murat zamanında tekrar Osmanlı idaresine geçmiştir.İlçenin GÜNEYHİSAR ve TOPYAZI denilen mevkiilerindeki yer altı mağaraları NAZIRLAR köyü yakınlarındaki tarihi kalıntılar , bu yörenin tarihinin çok eski devirlere uzandığını göstermektedir.
İlk Türk aşiretinin önce Mengen’in güneydoğusundaki EĞRİOVA yaylalarına geldiği fakat buranın yüksek rakımlı olması nedeniyle barınmalarına elverişli bulunmadığı kendilerine daha müsait olan Mengen deresi içlerine yayıldıkları tahmin edilmektedir.İki koldan hareket eden kabilelerden bir kısmı şimdi KÖSEKADILAR adını taşıyan mahallenin içine ve civarına yerleşmişlerdir.Diğer ikinci kol ise buradan 3 kilometre mesafedeki ALİBEYLER ve o zamanki adları ile ODABAŞILAR, MUKAYYİD, KABASALİH, DEMİRCİHORASAN, YILKAN KARACA, HASANBAŞLAR VE KÜÇÜKHASAN adları altında bugünkü bucak merkezi civarına yerleşmişlerdir.
Mengen ilçe olmadan önce Rumbeyli ve Beşler olmak üzere iki mahallesi ile PAZARKÖY beldesine ,PAZARKÖY’ de Gerede’ ye bağlı bulunmaktaydı.Rumbeyli mahallesi daha sonra Türkbeyli’ ye dönüştürülmüştür.
Mengen’i tarihçesi ile ele aldığımızda, dört bölümde incelemek daha doğru olur.
1) İLKDEVİR
2) VOYVADALIK DEVRİ
3) NAHİYE DEVRİ
4) KAZA DEVRİ

1)İLKDEVİR   : M.Ö. 74 Yılında Britanya’dan önce Roma’ya daha sonrada Bizans’ a geçen bu bölge 1395 de Osmanlı’lara geçer ve Gerede’ ye bağlanır.Mengen l8l2 yılına kadar Gerede’ nin  geçirdiği yönetim devrelerine ortak olur.İdari tarihçeye göre birkaç bey tarafından idare olunduğu belirtilmektedir.Bu beyler Konak köyünde KOLÇAKPAŞAOĞLU MİRİALİ, “ PAZARKÖY “ DE ALBAŞOĞLU  ve Susuz köyünde FEYZULLAHAĞADIR.

1829 Tarihine kadar Mengen 9 divandan teşekkül etmekteydi .
1)     Kavurgalar Divanı ( Beşler, Rumbeyli, Konak, Hacıahmetler )
2)     Rüknettin Divanı ( Rüknettin,Demirciler,Dereköy, Teberikler, Kavacık, Sazlar)
3)     Çıbık Divanı ( Çubuk,Kıyaslar, Akveren)
4)     Bürnük Divanı(Bürnük, Çırdak, Karaisak )
5)     PAZARKÖY DİVANI ( Şeyhler, PAZARKÖY, Düzağaç, Akinek
6)     Nazırlar Divanı ( Nazırlar , Düzköy )
7)     Yörükler Divanı ( Kuzgöl, Sazlar, Yörükler )
8)     İlyaslar Divanı (İlyaslar, Karaşeyhler, Sarıkadılar, Çayköy )
9)     Seyre Divanı (Seyre, Alibeyler, Karandı, Arak, Karacalar.)
2) VOYVADALIK DEVRİ : ( 1861-1869)  19.Yüzyıl başlarında bütün Anadolu’ da olduğu gibi Bolu ve çevresinde de halkın huzuru kalmamıştır.Bu nedenle devletçe yeniden bir teşkilatlanmaya gidilmiştir.Bu bağlamda Mengen ‘ de yeniden kurulan Bolu- Viranşehir birleşik mutasarrıflığı vardı.Bunların yönetimi halk tarafından seçilen ayanlar tarafından yapılırdı. Bolu mutasarrıflığı l864 de Kastamonu vilayetine bağlandı.Bu arada Bolu’nun da bağlıları Mengen ile birlikte 3l ‘ e ulaşmıştır.

3)NAHİYE DEVRİ : (1870-1948) Bolu’ ya bağlı olan kazalar  1870 yılında beşe inmiştir.Bunlardan biride Gerede’ dir.Mengen’in statüsü ise Ğerede’ ye bağlı  bucak konumundadır.1878 devlet salnamesine göre  Gerede Kastamonu vilayetine bağlı Bolu sancağının bir kazasıdır.Gerede’ye bağlı  nahiye olarak sadece Mengen görülmektedir.

PAZARKÖY BELEDİYESİ  : Pazarköy  beldesi Batı Karadeniz  bölgesinde yer almaktadır.Doğuda Eskipazar ilçesi ,Batıda Mengen ilçesi ,Kuzeyde Zonguldak ile Güneyde Gerede ilçesi ile çevrilidir.Deniz seviyesinden 742 metre yüksekliktedir.Beldemizin içinden Mengen çayı geçmektedir.Bitki örtüsü orman olup,çevresinde yaylalar, göletler,piknik yerleri ve soğuk suları ile doğadan hoşlananların  vazgeçemediği görüntülerle doludur.

Pazarköy bucağında l990 genel nüfus sayımında 2400 nüfus olduğu tesbit edilerek 7 Şubat 1992 tarihli resmi  gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Belediye kurulmasına  karar verildi.
07 Haziran l992  tarihinde yapılan  ara seçimle ilk defa Belediye başkanlığı seçimi yapıldı.İlk belediye başkanımız  olarak  Mehmet Ali TUNCER 2 dönem belediye başkanlığı yapmıştır.28 Mart 2004tarihinde yapılan Mahalli İdareler seçimi sonucunda ise Ramazan ALBAŞ seçimi kazanarak Belediye başkanlığı görevine başlamıştır.
Beldemizde şu anda KÜLTÜR ve PAZARBAŞI olmak üzere iki mahalle bulunmaktadır.
2400 olan nüfusumuz 1997 yılında yapılan nüfus sayımında 18ll ‘ e gerilemiş ise de 2000 genel nüfus sayımında nüfusumuz tekrar 25l5 ‘ e yükseltilmiştir.Şu anki nüfusumuz 25l5’ dir.
Belediye teşkilatımız belediye başkanı başta olmak üzere 9 adet meclis üyemizden teşekkül  etmiştir.
Belediyemizin 2004 yılı tahmini bütçesi 600.000.000.000. Tl. olarak bağlanmıştır. İmar planı tasdik safhasındadır. İçme suyu eski şebekeden sağlanmaktadır. Kanalizasyon yetersiz olup, yenileme çalışmalarına başlanılacaktır.
Belediyemizin şu anda personel durumu olarak 15 adet memur kadrosu mevcut olup, bu kadrolarımızın 3 adedi doludur. Bunlarda Başkatip, Tahsildar, Zabıta memuru kadrolarıdır.
Bunun yanında 6 adet de vizeli mevsimlik işçimiz bulunmaktadır.Tüm belediye hizmetlerimiz bu mevcut personelimiz ile yürütülmektedir.

ARAÇ DURUMUMUZ :  1   adet hizmet otomuz, 1 adet   itfaiyemiz, 1 adet arazözümüz, 1 adet servis otobüsümüz, 1 adet damperli kamyonumuz, l adet çöp traktörümüz, l adet kepçemiz mevcuttur.

Belediyemiz şu anda gerekli birimlerini oluşturarak kendi hizmet binasında halkımıza en iyi şekilde gereken her türlü hizmeti vermektedir.
YAPILAN BAŞLICA ÇALIŞMALARIMIZ :

-1998 yılında meydana gelen büyük sel felaketi sonrasında beldemizin içinden geçmekte olan  sel önleme kanalı tamamen tahrip olmuştu.Belediyemizin yoğun muracatları  ve girişimleri neticesinde TEFER Projesi kapsamında  bu sel önleme kanalı  yeniden daha güvenli bir şekilde ıslah edilmiştir.Beldemiz bu sayede sel tehlikesinden tamamen kurtulmuştur.
-Bolu valiliğimizden alınan boru yardımı ile birlikte belediyemizin kendi imkanları ile Alibeyler köyü Kısıkkaya mevkiindeki 5 kilometre mesafede bulunan bir kaynaktan  yeni bir içme suyu getirilerek içme suyu problemimiz büyük ölçüde çözülmüştür. Getirilen bu içme suyu için yeni bir depo yapımı konusundaki  yardım taleplerimiz  devam etmektedir.
-2002 yılı içerisinde  içme suyu isale hatlarımızın   ve mevcut kanalizasyon şebekelerimizin genel bir tamir ve bakımı yapılmıştır.Beldemizin yeni kurulan bazı yerleşim birimlerine de içme suyu hattı ve kanalizasyon şebekesi  döşenmiştir.
-Beldemizde 13-14 temmuz 2002 tarihleri arasında geniş bir katılımla 2. PAZARKÖY BELDESİ YAYLA ŞENLİĞİ etkinlikleri düzenlenmiştir.
-Belediyemizde mevcut itfaiye aracı ve arözöz  için birinci kısım olarak KAPALI GARAJ İNŞAATIMIZ  tamamlanmıştır.
-Beldemiz gençleri için Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü  tarafından  Belediyemiz önderliğinde bina tahsisi de yapılarak Makine nakışı kursu devam etmektedir.
-Yine beldemiz gençleri ve öğrencilerimiz için  belediyemiz hizmet binasında  tahsis edilen bir salonda periyotlar halinde bilgisayar kursları düzenlenmektedir.
-Mengen-Pazarköy-Eskipazar karayolumuz yeniden asfaltlanarak daha güvenli bir şekilde trafiğe açılmıştır.
-Belediyemizin kuruluşundan itibaren yapılan çalışmalarda konut yapımı için beldemizin kendi arsası bulunmadığı  tesbit edilmiş ve bu yönde arsa üretme çalışmalarına başlanmıştır.İlk etapta mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait olup, beldemiz imar planları içedrisinde kalan ve şu anda atıl durumda bulunan bir alanda imar planı değişikliği yapılarak konut yapımı için arsa üretimi sağlanacaktı.Ancak yapılan bu plan değişikliğine Mengen Orman işletme Müdürlüğü tarafından yürütmenin durdurulması isteği ile dava açılmış ve bu dava SAKARYA 1. İDARE MAHKEMESİNDE halen devam etmektedir.Beldemizin gelişmesi yönünde çok ihtiyaç duyulan bu alan için belediyemize gerekeli olan bürokratik yardımların yapılmasını istiyoruz.Bu konuda her türlü çalışmalarımız devam etmektedir.

-Belediyemiz şu anda mevcut servisleri itibariyle  bilgisayarlı sisteme geçmiş bulunmaktadır..
-Beldemizde T.C. ZİRAAT BANKASI ‘ nın  ATM (Para çekme makinesi)  mevcuttur.Beldemiz ve civar köylerde yaşayan emeklilerimiz ve çalışanlarımız bu makine sayesinde  emekli aylıklarını ve maaşlarını  daha rahat alabilmektedir.
-Belediyemizin yoğun müracaatları neticesinde beldemize  TURKCELL tarafından  kurulan  verici sayesinde cep telefonları ile görüşme imkanı sağlanmıştır.Şu anda kesintisiz olarak cep telefonu ile  görüşme imkanı mevcuttur.
-Beldemizde  belediyemiz tarafından kurulan  uydu antenleri sayesinde 5 kanal üzerinden  televizyon yayanları izlenebilmektedir.
-Beldemizin girişinden itibaren , ATATÜRK caddemiz  çarşı merkezini de kapsayarak çıkışına kadar beton parke ile kaplıdır.